3+2 fontos felhőtrend 2022-ben

Jött, látott és győzött: ez volt a felhő 2021-ben, és az előrejelzések szerint jövőre is a transzformáció egyik fő hajtóereje lesz, mivel a szervezetek felhőalapú megoldásokat keresnek stratégiájuk megvalósításához és digitális üzleti céljaik eléréséhez. Most elhoztuk azokat a felhős trendeket, amire az online működő vállalatoknak mindenképp figyelni kell majd!   

Bővülő piac, fokozódó verseny

A vállalatok az üzleti állóképesség és agilitás, az innovációs erő és a növekvő hatékonyság kulcsát látják a felhőben.

A nyilvános felhőszolgáltatások piaca Európában évről évre kétszámjegyű növekedést mutat az IDC friss jelentése szerint, a COVID-19 pandémia pedig még inkább gyorsította a szolgáltatások bevezetését. A Gartner jóslata szerint pedig, 2026-ra a vállalatok teljes informatikai költésük több mint 45 százalékát már nyilvános felhőre fogják fordítani – összehasonlításképp ez az arány idén még csak a 17 százalékhoz közelít.

De a szolgáltatások nem csupán a felhasználóknak és a felhőszolgáltatóknak előnyösek, hanem a körülöttük kialakult piaci ökoszisztéma összes szereplőjének is, ezért a következő 3+2 trendre mindenkinek érdemes lesz figyelnie.

Hibrid munkavégzés és online működés támogatása

A kapcsolattartást és együttműködést támogató felhőszolgáltatások nélkül a vállalatok a múlt év elején aligha tudtak volna napok, hetek leforgása alatt távmunkára, online működésre átállni. A járványhelyzetben hihetetlenül felgyorsult a szervezetek digitális átalakulása, de ennek az egészségügyi válság múltán is tartós lesz a hatása. A sebtében bevezetett megoldásokat a vállalatoknak állandósítaniuk kell informatikai környezetükben. Többek között hibrid tárgyalók felszerelésével, virtuális desktop környezet kialakításával vagy kiterjesztésével gondoskodniuk kell róla, hogy a már bevezetett vagy újonnan hozzáadott felhőszolgáltatásokkal a hibrid munkavégzést, az ügyfelek többcsatornás kiszolgálását és a működési modellek minden jövőbeni változását gyorsan, rugalmasan, mégis hatékonyan, megbízhatóan és biztonságosan támogathassák. 

Mesterséges intelligenciát a felhőből

A felhő egyaránt meghatározó a vállalatok működése, a munkavégzés és az ügyfélkiszolgálás során is. Az IDC prognózisa szerint 2022-ben a világgazdaság több mint fele digitális technológiára fog épülni, vagy az közvetlen hatással lesz rá, mert a legtöbb termék és szolgáltatás digitális úton jut el a felhasználóhoz, illetve digitális frissítést igényel, hogy továbbra is versenyképes maradjon. Az elemző azt jósolja, hogy 2024-ben az összes informatikai és távközlési beruházás több mint fele a digitális átalakulást fogja célozni.

Még több okosabb, intelligensebb és automatizáltabb terméket, szolgáltatást és munkakörnyezetet ígér mindez, amelyet az ügyfelek, a partnerek és az alkalmazottak még változatosabb és rugalmasabb modellekben használhatnak. A vállalatoknak, hogy ne maradjanak le a digitális innovációs versenyben, egyre nagyobb adattömegből mind értékesebb információt kell minél gyorsabban kinyerniük, és az ehhez szükséges mesterséges intelligenciát (AI), analitikai, gépi tanulási (ML), valamint automatizációs képességeket a nyilvános felhőben érhetik el a legkönnyebben – sőt szinte kizárólagosan, mivel többségük házon belül nem tudná kialakítani és üzemeltetni a megfelelő infrastruktúrát.

Az AI és ML képességek magukat a felhőszolgáltatásokat, a felhőadatközpontok működését is átalakítják, mindinkább automatizálják. Teret hódít a szerver nélküli (serverless) felhő, amelyben a vállalatok igény szerinti IT infrastruktúrát érhetnek el anélkül, hogy annak felügyeletével foglalkozniuk kellene.

Egyre elosztottabbá fejlődő felhőmodellek

Világszerte gyorsan nőnek a hibrid, többfelhős (multicloud) és premhálózati (edge) környezetek, amelyek a felhő új, elosztott modelljei előtt nyitnak utat. Hasonló módon az 5G és más, vezeték nélküli kommunikációs technológiák fejlődése is a felhő még szélesebb körű, általános elterjedését és használatát fogja elősegíteni, és olyan szolgáltatásokat hív életre, mint például az eddiginél gazdagabb élményt adó mobil bankolás vagy a digitálisan átalakuló egészségügy távmedicinai betegellátása – mutat rá előrejelzésében a Gartner.

+ 2 trend

Két további fontos felhőtrend lesz 2022-ben is az egyre meghatározóbb követelménnyé váló fenntarthatóság, valamint a biztonság, ami a hibrid munkavégzés és az elosztott, online működés korában időszerűbb, mint valaha. A Gartner idei felmérésében részt vevő vállalatvezetők közel fele biztos benne, hogy a klímaváltozás enyhítésére irányuló intézkedések hatással lesznek az üzletre. A termékeket és szolgáltatásokat kereső vállalatok a következő években – többek között – komoly fenntarthatósági követelmények alapján dönthetik majd el, hogy melyik szállítót vagy szolgáltatót veszik igénybe. Éppen ezért a vállalatoknak azt is meg kell tanulniuk 2022-ben és azon túl, hogy mi alapján válasszák ki, menedzseljék és értékeljék a felhőszolgáltatásokat.

 

vissza a főoldalra