Felhőre tervezve
Melyik alkalmazás „érzi jól” magát a felhőben?

Budapest, 2021. április 21.

Napjainkban már nem az a kérdés, hogy az üzleti folyamatokat a digitális térbe költöztessük-e, sokkal inkább az, hogy melyiket, hogyan és pontosan hova. Azt, hogy a vállalkozás számára mi a legmegfelelőbb lehetőség, csak az üzleti igények felmérése, az előnyök és hátrányok mérlegelése után tudjuk megállapítani. Tekintsük át konkrét példákon keresztül azokat az alkalmazási területeket, ahol érdemes felhőszolgáltatásban gondolkodni!

A felhő számtalan informatikai területet képes kisegíteni, helyettesíteni, és rugalmasságának köszönhetően megkerülhetetlen digitális jövőt jelent a vállalkozások életében.  A technológiát okoseszközeinken már készségszinten használjuk, és szinte bele sem gondolunk abba, milyen komplex szolgáltatásrendszer van mögötte. A cloud a mikromenedzsmenttől a nagyvállalati szintig sokféle alkalmazási területen jelen van a mindennapokban, de vállalkozásonként eltérőek lehetnek az előnyei és a kihasználhatósága.

A weboldaltól a webshopig

A felhő tipikus alkalmazási területe a weboldal, legyen szó egyszerű görgethető bemutatkozó oldalról, vagy éppen egy komplex portálrendszerről aloldalakkal, menüpontokkal, regisztrációs felülettel, sok almárkával. A cloud a klasszikus webtárhely-szolgáltatásoknál ugyanis jóval egyszerűbb és könnyebben kezelhető alternatívát kínál. Egy másik kiemelt, felhővel jól támogatható terület pedig a webshop, aminek létrehozása ma már nem is olyan bonyolult dolog.

  • Shopify és Magento

Számtalan „készre szerelt” webshopmegoldás van a piacon, még a szerverbeállításokkal sem kell foglalkoznunk. Mellettük szól az átláthatóbb működtetés, a direktebb terméktámogatás, az egyszerűbb bővítési opciók és a felhasználóbarát kezelhetőség. Ezért érdemes például a Shopify-t választani, amely egy webböngészőn keresztül elérhető, és az útmutatások, illetve némi utánajárás alapján viszonylag egyszerűen működtethető.

Másrészt – infrastruktúra-szolgáltatás (Infrastructure as a Service) alapon – választhatunk szerverszinten felépíthető alternatívát is, amely kicsit úgy működik, mint a lego: nekünk kell összerakni. Először kialakítjuk a virtualizált környezetet, választunk egy operációs és egy tartalomkezelő rendszert, végül egy e-kereskedelmi platformot (pl.: Magento). Az alapoktól mi építjük fel a webshophoz szükséges hátteret, amit könnyű működésre bírni, azonban nem lehet mindenféle tudás nélkül nekiállni. Érdemes hozzáértőkkel konzultálni a szolgáltatás installálása, üzemeltetése és erőforrásigénye kapcsán, mert az első publikus terhelés után előjöhetnek olyan hibák, amelyekhez szakértői támogatás kell. A szolgáltatott infrastruktúrára (IaaS) épített webshop nagy előnye ugyanakkor, hogy kontroll alatt tarthatjuk a platformot, a biztonsági beállítások, kiegészítő funkciók és tesztelési lehetőségek széles skáláján, ráadásul olyan nyílt-forráskódú megoldásokkal élhetünk, amik mögött óriási fejlesztői közösség található.

Erőforrásigény:
4 vCPU, 4 GB VRAM és 10 GB tárhely (növelhető az áruház bővülése mentén)
Ajánlott operációs rendszer a szerveren: Ubuntu 20.04 LTS 64 bit (Linux)

Irodai működés távolról

Az irodai részfeladatok digitális térbe való költöztetésével (e-mail szerver, fájltároló szerver) jóval rugalmasabban kezelhetjük bővülő üzleti folyamatainkat, a csoportos munkavégzés támogatásával (tartalomgyártás és -megosztás) biztosíthatjuk a rapid és szinkronizált információáramlást. Az otthoni munkavégzés általánossá válásával a személyes kapcsolatokat felváltotta a virtuális kommunikáció. Az online meeting és videostreaming szolgáltatások nemcsak az egyeztetések és megbeszélések legfontosabb eszközei lettek, de lehetőséget nyújtanak arra is, hogy rendezvények, előadások, valamint termékbemutatók költözhessenek az internetes térbe. Az e-learning megoldások pedig az új kollégák betanításának és a jelenlegi dolgozók továbbképzéseinek tökéletes platformjai lettek.

  • Jitsi Meet

A jelenlegi pandémiás helyzetben ki kell emelnünk a videokonferencia-szolgáltatásokat. A Jitsi Meet használata azért javasolt, mert funkcióit tekintve ugyanazt nyújtja, mint a Zoom, a Skype vagy a Google Meet, viszont teljesen titkosított. Ezt a 100%-ban nyílt forráskódú, az aktív közösség hatására folyamatos fejlődésben lévő multiplatformot mi magunk állíthatjuk be, igényeink szerint – akár saját modulok fejlesztésére is van lehetőség. Ez nagyobb kontrollt és paraméterezhetőséget jelent a felhasználók számára, miközben jóval kisebb az erőforrásigénye, és teljesen INGYENES. Lehetővé teszi a HD-minőségű audio/videórögzítést és streaminget, támogatja a prezentációkészítést, a dokumentumszerkesztést, az integrált chatfelületeket és megosztásokat, PC-n és mobileszközökön is használható és meghívásos rendszerben működik.

Mindezt már böngészőalapon is nyújtja a cég, tehát nincs hozzá szükség külön szerverre, telepítésre vagy konfigurálásra, ráadásul kötöttségektől mentesen, előzetes regisztráció nélkül kipróbálható. A Linuxon futó Jitsi Meet amellett, hogy a lehető legszigorúbb titkosítási elvárásoknak is megfelel, nem igényel nagy hozzáértést: a telepítési segédletek, a mindenkori szolgáltató, és maga a cég is folyamatos támogatást nyújt az ügyfeleknek.

Erőforrásigény:
1 vCPU, 2 GB VRAM és 10 GB tárhely
Ajánlott operációs rendszer a szerveren: CentOS 8 64 bit (Linux)

  • Nextcloud

A távoli munkavégzés esetén nemcsak a kapcsolattartás kiemelt kérdés, hanem a fájtárolás és -megosztás is. A Nextcloud platform felhőtárhely szolgáltatásként indult, majd az igények hatására tovább formálódott. Így a tárolt dokumentumok, amellett, hogy megoszthatók és más számára is megtekinthetők, szerkeszthetők is, és – a traszparencia jegyében – a verziókövetésre is biztosít lehetőség van. Adta magát, hogy a naptárfunkció bevonásával az időbeosztás is menedzselhetővé váljon, és innentől már csak egy lépés volt, hogy egy komplett irodát lehessen működtetni a megszokott dokumentumkezelési formátumok használatával. Ehhez nincs szükség hálózati vagy szerverszintű szinkronizációra, nem kell emailben küldözgetni a fájlokat. Minden egyszerűen, valós időben követhető, és nem veszhet el semmi.

  • Roundcube

Egy vállalat életében előbb-utóbb eljön az a pillanat, amikor megfontolja egy saját webmail rendszer létrehozását. Kézenfekvő megoldás lehet, hogy előfizetéses alapon  átlép az Office 365-re, ám aki a nyílt forráskódú programoktól sem riad vissza, annak bátran ajánljuk a Roundcube-ot. Ha akad megfelelő szakértői segítség a telepítéshez és beállításhoz, teljesen ingyenesen juthatunk hozzá egy olyan multi-platform megoldáshoz, amely minden olyan funkcióval rendelkezik, amire manapság csak szükség lehet. Erőforrásigénye minimális, tárkapacitás pedig a felhőszerveren tárolt levelek egyre nagyobb mennyisége miatt dinamikusan növekszik.

Erőforrásigény:
1 vCPU, 2 GB VRAM és 10 GB tárhely
Ajánlott operációs rendszer a szerveren: Ubuntu 20.04 LTS 64 bit (Linux)
https://roundcube.net/

  • OpenVPN

A home office-ra áttért cégek számára az adatkommunikáció biztonsága érdekében megfontolandó egy saját VPN-szerver létrehozása, amely a nyilvános interneten keresztül, de a kritikus informatikai szolgáltatások elkülönítésével hoz létre gazdaságos, elszigetelt és biztonságos virtuális magánhálózatot. Az OpenVPN egy, a felhasználó által kezelhető, az adott cég igényeire szabott megoldás, melynek legfőbb előnye, hogy a dolgozói kliensek biztonságosan csatlakozhatóak a VPN-szerverhez, legyen szó PC-ről vagy mobileszközről.

Erőforrásigény:
1 vCPU, 2 GB VRAM és 10 GB tárhely
Ajánlott operációs rendszer a szerveren: Ubuntu 20.04 LTS 64 bit (Linux)
https://openvpn.net/

  • Moodle

Végül, de nem utolsó sorban a belsős képzésekről sem feledkezhetünk meg, hiszen számtalan területen folyamatosan szükség van rájuk. A Moodle olyan nyílt forráskódú e-learning platform, amelynek segítségével akár percek alatt létrehozhatjuk az online tanulás feltételeit. A világ egyik legnépszerűbb tanuláskezelő rendszere folyamatos fejlődésben van, infrastruktúrája sokféle plugin-t támogat a különböző kérdés- és adatmező-típusoktól elkezdve az eltérő beiratkozási és hitelesítési módszereken keresztül a változatos erőforrásokig.

Erőforrásigény:
1 vCPU, 2 GB VRAM és 10 GB tárhely
Ajánlott operációs rendszer a szerveren: Ubuntu 20.04 LTS 64 bit (Linux)
https://moodle.org/?lang=hu

Érdemes tehát körüljárni a lehetőségeket és megtalálni a vállalkozás számára legoptimálisabb megoldást. Lehet, hogy eleinte több energiát és pénzt kell fektetnünk bele, de ez hosszú távon sokszorosan megtérül. Kérjünk bátran tanácsot, segítséget a webshopindításhoz, a virtuális irodai platformok igénybevételéhez, vagy az adatvédelemhez, mert ha meg sem próbáljuk, sosem tudjuk meg, hogy tehettük volna hatékonyabbá üzleti folyamatainkat.

További részleteket a témában elhangzott webináron ismerhet meg.

vissza a főoldalra