Hatékony adatvédelem és rugalmasság nélkül nincs biztos üzleti haszon!
Ezt üzente a vállalatoknak 2021

A biztonság nem pusztán informatikai feladat, hanem üzleti probléma, ezt bizonyítják az elmúlt év jelentősebb kiberbiztonsági incidensei is. A következő években könnyen elúszhat az üzleti siker, ha a vállalatok vezetői nem működnek együtt az informatikai szakemberekkel a hatékonyabb adatvédelmi stratégia és a rugalmasabb állóképesség kialakításában.

Riasztó trendek

Mind vaskosabb váltságdíjakat követelő zsarolóvírus-támadások és az ellátási láncokat megakasztó kiberfenyegetések áradata uralta a végéhez közeledő 2021-es évet, és közülük sok üzletkritikus környezetekben ért célba. Bár a Gartner elemző cég nagyvállalatok körében készült, friss felmérése szerint az igazgatótanácsi tagok 88 százaléka ezzel egyetért, a kiberbiztonság területe ezen a magas szinten csupán a szervezetek 12 százalékánál kapott képviseletet.

Hasonló a helyzet a kisebb vállalatok körében is. A Gartner másik felmérése (2021 Gartner Global Security and Risk Management Governance Survey), amely legalább 100 fős és 50 millió dolláros éves árbevételű vállalatok részvételével készült, szintén arra az eredményre jutott, hogy a cégek 85 százalékánál az informatikai vagy az információbiztonsági vezető (CIO vagy CISO) felel a kiberbiztonság területéért. Csupán a szervezetek 10 százalékánál kérik számon a védelem hatékonyságát nem IT területet irányító felső vezetőkön is.

Nem túl biztató az sem, hogy az elemző kutatásai szerint az IT vezetők 66 százaléka ugyan több kiberbiztonsági beruházást indítana a következő években, a költés növekedési üteme ezen a területen összességében mégis lassulni fog 2023-ig. A Gartner szerint ennek oka, hogy az elmúlt évek kiadós biztonsági beruházásai után az üzleti vezetők meggyőzőbb eredményeket szeretnének látni.

Minthogy a vállalatok biztonságra fordítható, pénzügyi kerete szűkül, az informatikai és információbiztonsági vezetőknek szorosabban együtt kell működniük a felső vezetéssel, hogy a kibervédelmi beruházásokat az üzlet kontextusában átértékeljék, és hatékonyabb megoldásokat találjanak.

Rugalmas állóképesség – még nagyobb biztonság és hatékonyság

Világunkban a folyamatos változás vált az egyetlen biztos ponttá, ezért az üzlet működését átható technológiáért, az informatikai infrastruktúráért és üzemeltetésért felelő vezetőknek, akik hagyomány szerint a hatékonyság növelésére összpontosítanak, mostantól a rugalmas állóképesség erősítésére kell fókuszálniuk.

A szűkebbre fogott pénzügyi keret mellett azonban ezt a szakemberhiány is megnehezíti, amit a Gartner szerint a vállalatok többsége (64 százaléka) a feljövő, új technológiák bevezetését jelentősen hátráltató tényezőként nevezett meg. Az informatikai vezetőknek ezért a platformok és az üzemeltetés menedzselésével együtt a tehetség, a képzett munkaerő kezelését is újra kell gondolniuk, hogy a dinamikus üzleti környezet kihívásait gyorsan megválaszolhassák, a feltáruló, új lehetőségeket pedig megragadhassák. Ehhez a vállalatoknak érdemes adaptív, lazán összekapcsolt, de szorosan integrált elemekből felépülő platformokra építeniük, amelyekkel a változó üzleti igényeket kiszolgáló, különböző rendszereket gyorsan létrehozhatják, üzemeltetésüket, a változások és az incidensek kezelését pedig messzemenően automatizálhatják.

A felhő, amely a rugalmas méretezhetőséget, a nagyvállalati szintű biztonságot és rendelkezésre állást, valamint a legfejlettebb technológiákat kis- és középvállalatoknak is hozzáférhetővé teszi, nélkülözhetetlen ehhez a stratégiához. Akár a nyilvános felhőben szolgáltatásként elérhető alkalmazásokat, platformokat vagy infrastruktúrát vezet be a vállalat, akár saját magánfelhőt alakít ki a szolgáltató adatközpontjában, ez a szolgáltatási modell a hatékony, változásokra gyorsan reagáló és biztonságos működés képletének kihagyhatatlan eleme lesz.

Minél több és változatosabb alkalmazást visznek felhőbe a vállalatok, az IaaS, PaaS és SaaS szolgáltatásokat működtető felhő adatközpontok üzemeltetése is    annál bonyolultabbá és erőforrás-intenzívvé válik – miközben a szolgáltatók, más vállalatokhoz hasonlóan, szakemberhiánnyal szembesülnek.

A Gartner szerint a felhőszolgáltatók ezt a problémát még erőteljesebb automatizálással fogják megoldani, és 2025-re több mint 50 százalékuk fejlett robotokat fog bevezetni, amelyek mesterséges intelligenciájukkal, a gépi tanulás képességével 30 százalékkal hatékonyabbá teszik az üzemeltetést.

A felhő adatközpontokban dolgozó szakemberek munkája nagyrészt olyan fárasztó, összetett és ismétlődő feladatokból áll, mint például a kapacitástervezés, a virtuális gépek és a konténerkörnyezetek optimális méretezése, a hardver bővítése és karbantartása, a monitorozás, valamint az egész létesítmény fizikai és informatikai biztonságának őrzése. Mindezek elvégzésében a robotok igazán megcsillogtathatják képességeiket. Robotokkal társítva a mesterséges intelligencia olyan környezetté fogja változtatni az adatközpontokat, amelyek kevesebb emberi közreműködés mellett is még biztonságosabban, megbízhatóbban és hatékonyabban működnek.

 

vissza a főoldalra